1713: de Palio dell’Assunta wordt zowel aan Onda en Tartuca toegewezen

Op 10 september 1713, na bijna een maand van controverse, kende de begrotingsauditor, in aanwezigheid van de kanselier van de Biccherna, uiteindelijk de Palio die op 16 augustus werd gehouden toe aan zowel Onda als Tartuca. Tot op heden zijn zij de enige contrade die een halve Palio gewonnen hebben.

Tijdens de Palio van augustus, die georganiseerd werd door Chiocciola (die de Palio van juli gewonnen hadden en dus instonden voor de organisatie van die van augustus) was Onda als eerste bij de Verrocchio aangekomen. Ze brachten, denkende dat ze gewonnen waren, het paard tot stilstand. De meet was toen echter verplaatst waardoor ze de tribune van de jury niet gepasseerd waren. Tartuca, die als tweede passeerde reed door en ging dus als eerste voorbij de Palco dei Giudici.

De gemoederen laaiden op want Tartuca eiste de overwinning op die toegekend was aan Onda. De jury besloot daarop om de Palio niet toe te kennen. Deze werd in veiligheid naar Provenzano gebracht. Uiteindelijk oordeelde de magistraat dat de prijs van 40 daalders, aangeboden door Chiocciola, gelijke werd verdeeld tussen de twee Contrade.

In het manuscript staat te lezen: “dat beide bovengenoemde Contrade elk de helft moeten hebben, en dit om de goede vrede te bewaren en om alles wat zou kunnen gebeuren te voorkomen”. De twee penningmeesters van Onda en Tartuca kregen dus elk 20 daalders, de helft van de zijde (waarschijnlijk, zoals vandaag, zwart en wit) die de zilveren plaat bovenaan omringde en de helft van het lint dat links en rechts naast de drappellone hing. Ten slotte werd besloten dat het vaandel (drappellone) en de stok waaruit de palio was gemaakt, moesten worden geschonken aan een kerk in de Terzo di Città (bekend als de kerk van San Giuseppe die vandaag de dag dienst doet als oratorium van Onda).

Uiteindelijk, zo vertellen de kronieken ons, werd alles opgelost met instemming en tevredenheid van beide. Een ‘halve’ palio dus, wat Onda en Tartuca vandaag de dag nog steeds rapporteren bij de berekening van de gewonnen Palio’s. Daarnaast werd op 10 september 1713 ook het reglement aangepast en vastgelegd dat in de toekomst de winnaar het podium van de jury moest passeren.